ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗΣ

ΜΕΛΙ vs ΖΑΧΑΡΗ

Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ της κοινής ζάχαρης και του μελιού η οποία οφείλεται στο τρόπο απορρόφησής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα ζάχαρα του μελιού μεταφέρονται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση (active transport), δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα, συλλαμβάνουν τα μόρια της φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα, την αφήνουν και επιστρέφουν για να πάρουν άλλη. ‘Έτσι, η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται βασικά από την διαθεσιμότητα χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερδιέγερση για τη παραγωγή ινσουλίνης

Αντίθετα, η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά τη πέψη της, γίνεται μέσω ώσμωσης. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στη ροή του αίματος, ο οργανισμός «φορτώνεται» ξαφνικά και αυτό προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας για το «καύσιμο» των ζαχάρων. Στις περιπτώσεις αυτές συμβαίνει μια απότομη μεταβολή (crash back) στη χαμηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία δημιουργείται από την υπερδιέγερση της ινσουλίνης (παραγωγή/γρήγορη απορρόφηση ζάχαρης).

Επειδή επίσης το μέλι είναι διπλάσια γλυκό σε γεύση από τη ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση σε μικρότερη ποσότητα.

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι το μέλι συγκριτικά με τη ζάχαρη δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στους διαβητικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό μέσο πάντοτε όμως μετά τις υποδείξεις του θεράποντα ιατρού.

πηγή: τμήμα μελισσοκομίας ΑΠΘ